home Wolff  Beernink Hengelo-toen erf Beernink genealogie
familienaam stamboom Wollf-Beernink Gerard Wolff fa PAJ Wolff Hans Wolff

De familienaam Wolff

De achternaam Wolff en de vele varianten daarop zijn bijna altijd een patroniem van de Germaanse voornaam Wolf. Een patroniem is een naam die aangeeft hoe de vader van de naamdrager heet. Nederlandse familienamen als Willemsen (van 'Willems-zoon') en Hendriks waren oorspronkelijk patroniemen.


Hiernaast een overzicht van het aantal mensen met de naam Wolff per Nederlandse gemeente, Dit overzicht is door het Mertens Instituut gemaakt en is gebaseerd op de volkstelling van 2007.


Enkele veel voorkomende varianten op de naam Wolff zijn:

- de Wolff

- (de) Wolf

- Wolfe, Wolfs

- (de) Wulf, Vulfs


De naam Wolff met dubbel-F is in Nederland zeldzamer dan Wolf met enkel-F. Wolff komt in 1993 841 keer in het telefoonboek voor, terwijl de namen Wolf(s) en De Wolf samen 3775 keer genoemd worden. Het aantal vermeldingen van de naam Wolff in de telefoongids is in 2010 gedaald tot 570. In Nederland zijn en waren er erg veel onafhankelijke takken Wolff: Joodse, Katholieke, en Evangelisch-Lutherse (afkomstig uit Duitsland, vanaf 1719 in Monnickendam/Edam).


Op deze site gaat het met name over de familie Wolff-Beernink: mijn grootouders en hun kinderen. Onze oudste bekende voorouder  Jan (Jean) Wolff is geboren in Duitsland, in het toenmalige Fürstentum Hadamar. Hadamar maakte deel uit van de bezittingen van de prinsen van Oranje. Jan Wolff huwde in 1786 in Den Haag met de Haagse 21-jarige Catharina Vermeijn.