Genealogen software
Voor het beheer van genea-logische data ge bruik ik Aldfaer, dat is een pro-gramma dat gratis is te downloaden en prettig in gebruik is, zowel om data toe voegen als om informatie terug te vinden.
Aldfaer (een Fries woord voor “oudvader”) is ook heel geschikt om over-zichten, rapporten en degelijke te maken.
Inhoud van de database
De inhoud van de database zoals ge-upload naar de publicatie op www.genealogieonline.nl/genealogie-jean-wolff.nl bevat ongeveer 1600 personen. De meesten hiervan zijn voorouders van mij of hebben op de een of andere manier daarmee te maken, maar er zijn ook andere groepen. Bijvoorbeeld een honderdtal personen met de naam ‘Zengerink’, een naam die in 1947 in Nederland maar 128 keer voorkwam, en dan bijna alleen in Overijsel. De naam is terug te voeren naar een boerenerf in het buurtschap Woolde, gelegen nabij Hengelo en Delden.
Ook zijn er een paar takken ‘Wolf(f)’ die geen familie lijken te zijn, onder andere:
- Jacobus Wolff (* ca 1773) X Verbiest, Den Haag
- Joannes Wilhelmus Wolff (* ca 1773) X Litjens, Nijmegen
- Johannes Wilhelmus Wolf (* ca. 1766) X Spoor, Grave
Direct naar de genealogische database:
Kwartierstaat en parentelen
U kunt ook mijn kwartierstaat bekijken. Een kwartierstaat geeft alle voorouders van een bepaald persoon weer. Deze heet dan de proband of kwartierdrager. De voorouders worden veelal genummerd: bijvoorbeeld mijn vader heeft nummer 2, grootvader no 4, overgrootvader no 8, enzovoort. De nummering van de bijbehorende echtgenotes is steeds één hoger. Wapenschilden werden vroeger soms in vieren gedeeld: elk kwartier bevatte dan het schild van een van de vier grootouders.
Mijn kwartierstaat is gebaseerd op:
- opa PAJ Wolff
- oma WAM Wolff-Beernink
- opa HJ Kormeling
- oma A Kormeling-Andringa
De nazaten van Jean (of Jan of Joannes) Wolf(f) zijn te vinden in het Parenteel Wolff. Hij trouwde met Katrien Vermeijn in Den Haag op 12 nov. 1786. Zeer waarschijnlijk is hij in 1761 in de omgeving van Hadamar (Duitsland) geboren. Naar de herkomst van deze Jean Wolff wordt nog steeds gezocht.
Het Parenteel Beernink begint bij Joannes Menssinck (geb. ca 1690). Als een achterkleinzoon van hem op erf Beerninck introuwt (1805) noemt deze zich vanaf dat moment ”Beernink”. Het paren-teel laat alle mannelijke en vrouwelijke nazaten zien.
Een in het frans opgestelde akte (1813)
In 1813 trouwt de oudste zoon van Jean Wolff - Gerhardus - met Lena Schott en wordt er een huwelijksakte opgesteld. Niet alleen conform de nieuwe franse voorschriften maar ook nog eens in de franse taal. Tot mijn verrassing vond ik twee gelijke aktes, met verschillend handschrift en beide door dezelfde personen ondertekend: de een is een kopie van de andere. Een vertaling uit het frans vind u hier.
Burgerlijke Stand
In 1812 werd door Napoleon Bonaparte de Burgerlijke Stand ingevoerd. Huwelijk, geboorte en overlijden werden vanaf toen vast- gelegd in akten.
Napoleon zag in dat alleen een nauwkeurige admini-stratie van de bevolking kon leiden tot correcte inning van belastingen en oproepen voor militaire dienstplicht. Alleen officieel benoemde mannen, zgn. “Officieren der Burgerijken Staat” mochten de akten opmaken. De akten werden onder-tekend door de betrokkenen en meerdere getuigen.