Fa. PAJ Wolff
Wijlen mevrouw Fellinger-Wolff, de oudste dochter van banketbakker PAJ Wolff in Hengelo schreef in het najaar 1993 op verzoek van de redactie van het blad Oald Hengel (een uitgave van Stichting Oald Hengel) haar jeugdherinneringen op omtrent de gang van zaken rond de banketzaak van haar vader. Het betreft hier ongeveer de periode tussen beide wereldoorlogen. Het artikel is geplaatst in Oald Hengel Nummer 5 van Jaargang 18 (oktober 1993).
Een historisch overzicht van Banketbakkerij PAJ Wolff volgt hieronder. De verschillende perioden zijn vergezeld van foto’s.
Banketbakkerij, Kokerij annex Lunchroom
1915 25 september opent PAJ (Piet) Wolff zijn “Banketbakkerij, Kokerij annex Lunchroom” in het voormalige pand van van de
coöperatieve vereniging “helpt U Zelven”, uitgebreid met een bakkerij en een oven.
1916 Huwelijk met WAM (Mien) Beernink op 25 februari
1921 vergunning aanvraag: elektrische bakkerij met een 1 pk motor, eiwit klopmachine en amandelmachine
1924 Uitbreiding van het pand met een eerste verdieping en een zolderverdieping
1930 Verbouwing van de lunchroom in Jugendstil stijl
1932 Oprichting van het filiaal “Chocolaterie Modern” aan de Willemstraat (beëindigd in 1936)
1934 Uitbreiding met een Automatiek
1944 Na het grote bombardement op Hengelo van 4 en 5 oktober worden de toch al gering geworden activiteiten opgeschort en
verhuist de familie Wolff-Beernink naar Weerselo, (erve Banierink, L 104).
Banketbakkerij-Lunchroom PAJ Wolff
1945 Op zaterdag 3 november is de heropening door de zoon van de oprichter: GP (Gerard) Wolff. De geheel vernieuwde lunch-
room is verplaatst van Nieuwstraat naar de “Nieuwsteeg” (nu “Telgen”) waar voorheen de huishoudkeuken en automatiek gesitueerd waren, en de voormalige huiskamer wordt ingericht als “pakkamer”.
1946 Op 21 juni overlijdt PAJ Wolff op 67-jarige leeftijd.
1948 (kerkelijk) Huwelijk met LC (Lucie) Kormeling op 7 juni.
1956 De steeg tussen Nieuwstraat en Telgen wordt verbreed door afbraak van het pand Nieuwstraat 16-18.
BANKETBAKKERIJ TEAROOM PAJ WOLFF
1965 april: in verband met de op handen zijnde verbouwing wordt een “noodwinkel” aan het Burg. Jansenplein in gebruik genomen. Over die verbouwing schrijft de krant: “Terwijl het bovenhuis bewoond zal blijven, wordt eerst vrijwel de gehele benedenver-
dieping gesloopt”.
1965 Op 14 oktober is feestelijke opening van “Banketbakkerij PAJ Wolff” Tegelijkertijd wordt ook het 50-jarig bestaan van de
onderneming gevierd.
1974 Overdracht aan Rene en Anke van Eijken. Zij zetten het bedrijf voort onder de naam: “Wolff Patisserie”.
1998 Na ruim 84 jaar worden de activiteiten beëindigd.
In de uitgave van februari 2013 van het blad Hengelo toen & nu (uitgegeven door Oald Hengel) staat interview met Peter en Hans
Wolff (de zonen van GP Wolff) door Riet Glas over de banketbakkerij van hun vader en grootvader. Dat artikel vindt u hier (pdf).
Hadamar |
Haagse Hof |
Joannis Wolff |
familiedag |
bonbons |